آنچه باید درباره فروش کالای غیراصل در دیجی‌کالا بدانیم

با گسترش تجارت الکترونیک در ایران، از سال ۱۳۸۲ برای حفظ حقوق مصرف‌کنندگان، قانون تجارت الکترونیک تصویب شده است و پلتفرم‌های فروش آنلاین از جمله فروشگاه اینترنتی دیجی‌کالا ملزم به اجرای آن هستند.

در  فصل اول این  قانون به موضوع حمایت از حقوق مصرف‌کننده، اشاره شده  و قوانین زیر ذکر شده  است:

ماده ۳۳ : درج مشخصات فنی و ویژگی‌های کاربردی کالا یا خدمات

ماده ۴۱ : در صورتی‌که تأمین‌کننده، کالا یا خدمات دیگری غیر از موضوع معامله ‌یا تعهد را برای مخاطب ارسال کند، کالا و یا خدمات ارجاع داده می‌شود و هزینه ارجاع‌ به عهده تأمین‌کننده است.

همانطور که در ابتدا توضیح دادیم، دیجی­‌کالا  ملزم به رعایت قانون رسمی  کشور است و یکی از مهم‌ترین اصولی که دیجی‌کالا همواره به آن متعهد بوده است، کسب رضایت مشتریان و ایجاد اطمینان برای خرید کالای اصل است. به همین دلیل هرگونه اقدامی خلاف قوانین رسمی، در مقررات داخلی مجموعه نیز تخلف محسوب می‌­شود و  بر مبنای ماده ۴۱ ، فروش کالای غیراصل در مقررات داخلی دیجی‌­کالا  به عنوان تخلف تعریف شده است. بنابراین فروش کالای غیر‌اصل با عنوان کالای اصل در وب‌سایت دیجی‌کالا تحت هر شرایطی کاملا ممنوع است.

برای آشنایی بیشتر با کالای غیراصل این مقاله را مطالعه کنید.

تعریف کالای غیراصل

کالای غیر‌اصل به کالایی گفته می‌شود که به تقلید از یک برند ثبت‌شده تولید شده باشد. در صورتی که کالا به قصد گمراه کردن خریدار و به شکلی تولید شده باشد که کالای اصلی را در ذهن مشتری تداعی کند کالای غیر‌اصل محسوب می‌شود.

موارد زیر مصداق کالای غیراصل است:

  • کالایی که هرگز توسط برند ادعاشده تولید نشده باشد.
  • فیزیک یا بسته‌بندی یک کالا، کپی و مشابه کالای اصلی تولید شده توسط برند باشد.
  • فونت و نوشته‌های روی کالا و یا بسته بندی آن، با اندکی تغییر و گاهی غلط املایی، مشابه کالای اصلی باشد.

در راستای حفظ حقوق صاحبان علامت‌های تجاری و مشتریان ، فروش کالای غیراصل در دیجی‌کالا تحت هیچ شرایطی جایز نیست و تخلف محسوب می‌شود. در صورت شناسایی کالای غیر اصل توسط کارشناسان دیجی‌کالا، فروشنده به شرح جدول زیر شامل جریمه مالی می­­‌شود:

 

دفعات تکرار

جریمه مالی

محدودیت فروش

مرتبه اول

تعداد محصول فروخته شده تا تاریخ اعمال جریمه × آخرین قیمت تنوع غیر اصل شناسایی شده در زمان اعمال جریمه  × ۱۰

 

(توضیح: عدد ۱۰ ضریب جریمه کالای غیراصل است)

(حداقل مبلغ جریمه ۵ میلیون تومان و حداکثر مبلغ جریمه ۱۵۰ میلیون تومان است)

سلب دسترسی کدمحصول بطور دائم

مرتبه دوم

سلب دسترسی گروه کالایی بطور دائم

مرتبه سوم

تعلیق پنل فروشندگی

نکته مهم:

اگر برند کالا  در زمان ثبت کالا متفرقه انتخاب شود، اما در تصاویر و عنوان کالا نام برند اصلی ذکر شود، و کارشناسان دیجی‌کالا فروش کالای غیراصل را شناسایی کنند، فروش آن شامل جریمه می‌شود. به عبارت دیگر جریمه فروش کالای غیراصل تنها به کد کالاهایی که تحت نام یک برند درج شده است، محدود نیست.

جی

ممنوعیت انتخاب نشان غیر اصل

موضوع عدم فروش کالای غیر اصل در تمام گروه‌های کالایی اهمیت دارد اما در بعضی از موارد مانند گروه آرایشی بهداشتی، مواد خوراکی، موبایل و کالای دیجیتال، کتاب، طلا و پوشاک اهمیت و حساسیت بالاتری دارد.

پیرو همین حساسیت و الزامات و مجوزهایی که برای فروش برخی از گروه‌های کالایی، وجود دارد با محوریت ۳ مورد الزام گارانتی،لیبل وزارت بهداشت و فروش کالا با مدارک و مستندات، امکان اختصاص نشان غیر اصل در گروه کالایی‌های زیر وجود ندارد بنابراین پیش از فروش در  این گروه‌های کالایی از اصالت کالای خود مطمئن شوید.

در خصوص فروش کالای غیراصل با فعال کردن نشان غیراصل،در گروه‌های کالایی به غیر از گروه‌های ممنوع، از طریق فرم گزارش کالاهای غیراصل اقدام کنید.

چگونه کالای غیراصل را تشخیص دهیم؟

فروشندگان و تامین‌کنندگان کالا ملزم هستند قبل از تامین و قیمت­‌گذاری هر کد کالا، از اصل بودن آن مطمئن شوند.  در ادامه به نکاتی می‌پردازیم که در این می‌ تواند در تشخیص کالای غیراصل کمک‌کننده باشد:

  • خرید از شرکت تولیدکننده یا همان صاحب برند
  • خرید از نمایندگان قانونی تولیدکننده یا همان صاحب برند
  • خرید از تامین‌کنندگان با بررسی مدارک و مستندات واردات قانونی از شرکت تولیدکننده

درصورتی که موارد بالا در دسترس نیست، مثال‌های زیر  می‌تواند کمک کننده باشد:

به عنوان مثال کالایی که تصویر زیر مشاهده می‌کنید توسط برند ادعا شده، تولید نشده است.

در نمونه زیر فیزیک یا بسته‌بندی یک کالا، کپی و مشابه کالای اصلی تولید شده توسط برند، است.

در نمونه‌های زیر فونت و نوشته‌های روی کالا و یا بسته‌بندی آن، با تغییر در نام برند و گاهی غلط املایی، مشابه کالای اصلی است.